dissabte, 30 de desembre del 2006

EL MUR DE LES LAMENTACIONS

En període de presentació d’al·legacions es troba ja el projecte de tren d’alta velocitat (AVE) que travessarà l'horta de València, un dels espais verds més interessants d’Europa i més amenaçat. Aquest cuc metàl·lic enorme amenaça de menjar-se milers de milions de metres quadrats d’horta viva i verda i perquè ningú no l’ignore, s’elevarà en alguns trams fins a una alçada de deu metres, tot constituint un mur gegant que aïllarà la mar dels pobles costaners.
Primer fou una línia de ferrocarril per a unir València amb Castelló, després una autopista, a continuació fou la dessecació de la taca humida costanera que era la marjal (a excepció de Vistabella i Rafalell) per a construir polígons industrials, i ara és la barrera de l’AVE, d’un gran impacte ambiental, econòmic i social. I tenim un gran futur reservat: traslladar els polígons territori endins (per tant, requalificar per a ús industrial més terreny d’horta) i reservar la primera línia de platja per a la construcció de vivendes. És el que es coneix com a «ruta azul», encara que té més de grisa que de blava. Les primeres passes d’aquest projecte ja s’han produït a Alboraia, on els supermercats situats a primera línia de platja es van a desplaçar horta endins per construir, al seu lloc, milers de vivendes luxoses.
Però ara l’amenaça és aquest mur de deu metres que es diu AVE. Ja no és moment de discutir si aquesta infraestructura és necessària o no. On hauríem d’insistir és en l’exigència de reduir l’impacte ambiental. Cal que destruïm tanta horta? No pot discórrer per cap altre traçat que no tinga un alt valor paisatgístic? Els ajuntaments de l’Horta Nord, de tots els colors polítics, s’han unit per a fer al·legacions que en reduïsquen la incidència (sobretot en la rodalia dels nuclis urbans) i els llauradors estan en contra, majoritàriament perquè una terra que veien urbanitzable se’ls serà expropiada. Evitem entre tots que l’AVE acabe per ser el nostre mur de les lamentacions!